בין רגישות לכאב – האם הנקה אמורה לכאוב?

כאב או רגישות ואי-נוחות בפטמות

רגישות או אי נוחות בפטמות אופיינית להנקה בימים הראשונים אחרי הלידה. הרגישות אמורה לחלוף בתוך ימים אחדים. לעומת זאת, כאב חזק או פצעים הם סימן שההנקה אינה מתנהלת כשורה.

כאבים בפטמות שכיחים כל כך שאימהות רבות חושבות שהם חלק בלתי נפרד מחוויית ההנקה, מנת חלקה של כל אם. לא כך הדבר. התחושות שאימהות מתארות נעות בין רגישות לאי-נוחות, כאבים קלים ולפעמים גם כאבים עזים. כאב לא מטופל הוא אחת הסיבות העיקריות שבעטיין אימהות מתייאשות מהנקה כבר בימים הראשונים שלאחר הלידה.

קשה לאפיין בדיוק את ההבדלים בין רגישות האופיינית לימים הראשונים לבין כאב המצריך בירור וטיפול. עם זה, כאב מתמשך שאינו שוכך, ובוודאי חבלות כגון שפשופים, שטפי דם, סדקים או פצעים על הפטמה, אינם מצב תקין והם אות אזהרה כי ההנקה אינה מתנהלת כשורה.

הסיבה השכיחה ביותר לכאבים ופצעים בפטמות היא היצמדות לא נכונה של התינוק לשד שעלולה לגרום נזק לפטמה, לעתים כבר בהנקה הראשונה. היצמדות טובה אל השד היא המפתח להנקה; היא מאפשרת לתינוק לקבל את כמות החלב הנחוצה לו, ומאפשרת לאם להניק ללא כאבים. אתגרים רבים בהנקה ייפתרו באמצעות שיפור הטכניקה של הצמדת התינוק אל השד.

סימנים להיצמדות לא נכונה:

  • כאבים או פצעים בפטמות, או פטמה שצורתה לאחר ההנקה שונה מצורתה לפני הכנסתה לפי התינוק, למשל פטמה משופשפת מאוד, פחוסה, מעוכה (“פיתה”), ולפעמים אף זקורה ומחודדת
  • אפו של התינוק צמוד מדי לשד עד כדי כך שיש ללחוץ על השד כדי לאפשר לו לנשום. בדרך כלל מצב זה נגרם מלחץ על עורפו או על ראשו של התינוק
  • כאבים בכתפיים, בשורש כף היד או בכל מקום אחר בגוף האם, שנגרם בעקבות ההנקה

גודש או מלאות? ההבדלים ביניהם

מלאוּת – לאחר הלידה מתרחש תהליך של כניסת נוזלים לתוך התאים שמייצרים ואוגרים את החלב בשדי האם. בשלב זה של כניסת החלב, המתרחש החל ביממה השנייה, נשים מרגישות שהשדיים – שהיו רכים עד כה – מתמלאים ונעשים רגישים וכבדים יותר. יש חשיבות רבה להנקות תכופות ולפי דרישת התינוק, וזאת כדי למנוע מצב שבו המלאות הופכת לגודש.

גודש מצב של חוסר איזון בין כמות החלב שהאם מייצרת לכמות החלב שיוצאת מהשד. גודש נוצר בימים הראשונים אחרי הלידה עקב התרחבות כלי דם ולימפה בשד ועקב עלייה מהירה בנפח החלב, ללא הוצאה מספקת של החלב מהשד. גודש בשד מקשה על זרימת החלב ועל היצמדות התינוק לשד. גודש, בניגוד למלאוּת, אינו מצב תקין והוא אחד הגורמים המפריעים להנקה בתחילת הדרך, ואף עלול להביא להפסקתה. גודש עלול להתרחש גם לאחר כמה שבועות או אף חודשים של הנקה שמתנהלת היטב. הגודש מתבטא בשדיים קשים וחמים, עור מתוח, ולפעמים אף באדמומיות. אימהות עם גודש מתארות “גושים” או “אבנים” בתוך השדיים. חלקן ירגישו את הגודש גם מתחת לבית השחי.

סיבות אפשריות להיווצרות גודש הן התחלה מאוחרת של הנקה, הנקות שאינן תכופות או יעילות דיין, הגבלת זמן ההנקה, ניתוחי חזה, הפחתת מספר ההנקות או גמילה מהירה מדי, או ייצור חלב בכמות רבה העולה על צרכיו של התינוק.

 

ניתן למנוע כאבים בפטמות ובשד בקבלת מידע מקצועי ומהימן לפני הלידה ותמיכה מתמשכת אחריה. שיפור הצמדה והתנהלות תקינה של הנקה יתרמו לחויית הנקה מספקת ללא כאבים.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
גודש בשד, כאב בפטמות, כאבים בהנקה, פצעים בפטמות,