הכנה להנקה

בשנים 2012-2009 נערך סקר מצב הבריאות והתזונה (מב”ת) בקרב תינוקות ופעוטות בישראל מטעם המרכז הלאומי לבקרת מחלות והמחלקה לתזונה במשרד הבריאות. מתוצאות הסקר עולה כי יותר מתשעים אחוז מהנשים המצפות לתינוק מתכוונות להניק. בפועל, כחודשיים לאחר הלידה חלה ירידה ניכרת במספר הנשים המניקות, ובפרט של הנשים המניקות הנקה בלעדית.

 

אז מה קרה שם בדרך?

הגורם המשמעותי ביותר לפער הזה בין הכוונה למתרחש בפועל הוא חוסר ידע והיעדר תמיכה באם המניקה.

בתרבות המערבית הנקה נתפסת כפעולה אינסטינקטיבית, טבעית, ולא כמיומנות נרכשת שיש להתכונן אליה ולתרגל אותה. כפועל יוצא אימהות צעירות עומדות מול אתגרי ההנקה נבוכות וחוששות, ללא ידע מוקדם ובלי שידעו לאן לפנות כדי לקבל הכוונה ותמיכה.

“תינוק לא צריך לאכול ביממה הראשונה אחרי הלידה”, “אימהות צריכות לישון בלילה אחרי הלידה כדי שיהיה להן מספיק חלב”, “תניקי מצד אחד בכל הנקה”, “תניקי עשר דקות ואז תחליפי צד”, “בימים הראשונים צריך להוסיף תמ”ל עד שיהיה מספיק חלב”, “התינוק בוכה, כנראה שאין לך מספיק חלב…”

כל אלו ועוד הם דעות קדומות ומיתוסים רווחים בנושא הנקה שבהחלט עלולים לערער את ביטחונן של אימהות צעירות ביכולתן להניק. לקבלת מידע מקצועי ומבוסס לפני הלידה ותמיכה מתמשכת לאחריה השפעה מכרעת על הצלחה בהנקה.

 

האם מומלץ להתכונן להנקה?

כן, בהחלט.

בתרבויות שבטיות, נשים צעירות מסתמכות על צפייה בנשות השבט עוד בטרם היותן אימהות. לאחר הלידה הן מקבלות ליווי בהנקה וביתר ההיבטים של הטיפול בתינוק. לעומת זאת בתרבות המערבית רבות מהנשים מגיעות ללידה בלי שראו מקרוב תינוק יונק, ודאי לא בימים הראשונים לחייו. הכנה מקצועית להנקה נועדה למלא את החלל שנוצר.

לאחר הלידה, לרוב יהיו האימהות מוצפות ברגשות של שמחה, בלבול ולעיתים אף חששות, וייתכן שגם אי נוחות פיזית ואולי אף כאבים. תינוקן מצדו אינו מחכה שינוחו או יתאוששו ויינק בתדירות גבוהה כבר בסמוך ללידה. במצב זה ייתכן שלא יהיו פנויות לרכוש מידע חדש ולקבל הדרכה על הנקה.

משום כך, מומלץ להתכונן להנקה מבעוד מועד לפני הלידה כשהאם פנויה לכך רגשית ונפשית.

 

אם כן, כיצד אפשר להתכונן להנקה?

מפגש הכנה אישי עם יועצת או מדריכת הנקה יאפשר לאם לקבל מידע מבוסס ומקצועי, להתייחס  למיתוסים רווחים ולהפריכם, לשוחח על תחושותיה ועל חששותיה במידה וקיימים. מפגש הכנה חיוני לנשים שמתכננות להניק לראשונה, לנשים שהניקו בעבר וזקוקות לעיבוד לחוויית הנקה קודמת או לחוויה מתקנת, ולנשים עם אתגר פיזי כלשהו שעלול להקשות על ההנקה. מפגש מסוג זה יכול להיות ראשיתו של תהליך ליווי האישה עד הלידה ואחריה לפי הצורך.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
טיפים להנקה,