המעבר למזון מוצק הוא שלב חשוב מאוד בהתפתחות התינוק. החשיפה לטעמים חדשים ולמרקמים שונים של מזון הופכת את התינוק בהדרגה לשותף בארוחות המשפחתיות, והיא הזדמנות להורים להקנות לילדיהם הרגלי אכילה נכונים ובריאים, ולעיתים מסייעת לשפר את הרגלי התזונה של שאר בני המשפחה.
משרד הבריאות בישראל, לצד ארגוני הבריאות בעולם, ממליץ על הוספת מזון מוצק לתזונת התינוק מגיל חצי שנה, ובהתאם לסימני בשלות שמראה התינוק. לתינוק שמפגין עניין באכילת מוצקים בשלב מוקדם יותר, ניתן להציע טעימות בגיל ארבעה חודשים בכמות קטנה מאוד של כפית מזון בכל טעימה, ואף פחות.
איך נדע שהתינוק בשל למעבר למזון מוצק?
אחד הסימנים המשמעותיים ביותר הוא העניין הגובר שמגלה התינוק באוכל. בשלב מסוים התינוק דורש בקולניות להיות שותף פעיל בארוחה וכבר אי אפשר לאכול לידו בלי לשתפו בחוויה.
היכולת לאחוז בפיסת מזון או בכלי אוכל חיונית גם היא בתהליך. קיימים לא מעט מיתוסים בנושא בשלות התינוק. הרווחים שבהם מתייחסים ליכולת ישיבה ולבקיעת שיניים כתנאי הכרחי להתחלת אכילה.
בפועל חלק גדול מהתינוקות יהיו בשלים לאכילה עוד בטרם יצליחו להתיישב בכוחות עצמם. היכולת להיתמך ולהחזיק את גופו ישר וביציבות היא זו שתקבע אם התינוק בשל ומוכן לאכילה. בקיעת שיניים אף היא אינה תנאי הכרחי למוכנות לאכילה. החניכיים חזקות דיין ומשמשות ללעיסת ועיבוד המזון. לעומת זאת יש תינוקות שעוברים את הגיל הרשמי המומלץ להוספת מזונות מוצקים ועדיין אינם בשלים. אין צורך לדחוק בהם.
איך נשלב הנקה ומזון מוצק
בראשית התהליך יהווה המזון המוצק השלמה להנקה ולא יהיה המזון העיקרי בתזונתו של התינוק. רוב המזונות המוצקים שאליהם נחשף התינוק בהתחלה אינם עשירים דיים בקלוריות וברכיבי תזונה חיוניים אחרים ולכן חשוב שלא יבואו במקום הנקה. בהדרגה הארוחות המוצקות יתפסו נפח גדול יותר מארוחותיו של התינוק. ניתן להתחיל את הארוחות במזון מוצק ולהמשיך בהנקה כאשר מסתיים העניין של התינוק באוכל. לחלופין אפשר להתחיל את הארוחה בהנקה ולהציע לו להתנסות במזונות ומרקמים חדשים כשהוא רגוע ושבע. כמו כן אפשר לערבב את המזון המוצק בחלב אם. הטעם המוכר של החלב עשוי לעזור לחבב על התינוק את המזון החדש.
כיצד נעודד תינוק לטעום מגוון מזונות וניצור לו חוויית אכילה חיובית
הדרכים להאכלת התינוק הן שונות ומגוונות. אופן חשיפת המזון לתינוק לרוב היא שתקבע אם התינוק יהיה נכון לטעום, להתנסות ולגלות ענין. כדאי להציע לו אוכל, לא להאיץ בו ולאפשר לו לבחון את הטעמים והמרקמים השונים ולפתח העדפות משלו. מומלץ לעודד אותו לאכול בעצמו ביד, או בכפית. וכן, לתת לו להתלכלך.
ההנקה סייעה לתינוק לפתח מנגנון רעב ושובע תקין והתינוק יודע להמשיך לאכול או להפסיק לפי צרכיו.
שילוב התינוק ומזונו בארוחות המשפחתיות הוא חלק מחינוך להרגלי חיים, לאכילה ולשיתוף.
אין צורך להכין אוכל מיוחד עבור התינוק. בזמן הכנת הארוחות ליתר בני המשפחה ניתן להקצות מנה עבור התינוק לפני הוספת התבלינים.
אפשר להגיש לתינוק מזון שנטחן במעבד מזון. אפשרות נוספת היא הגשת “אוכל אצבעות” – חתיכות קטנות של מזון שהתינוק יכול להחזיק בידו.
כדאי להציע מזון מחומם מעט (רצוי לא במיקרוגל), או בטמפרטורת החדר, משום שהתינוק רגיל לחלב אם שהטמפרטורה שלו חמימה.
לבסוף, מומלץ להציע לתינוק מאכלים חדשים בתחילת היום ולא בסופו, כדי שכל תגובה אלרגית, אם תקרה חלילה, לא תתרחש באמצע הלילה.