קנדידה אלביקנס היא פטריית שמר נפוצה ששוכנת בגופנו דרך קבע. היא משגשת באזורים חמים ולחים כמו העור, רירית הנרתיק, הקיבה והמעיים, חלל הפה ופי הטבעת. במצבים של חוסר איזון בפעילות מערכת החיסון, ושינויים הורמונליים הפטרייה עלולה להתפרץ ולגרום לזיהום בפה, בנרתיק או על הפטמה. השימוש באנטיביוטיקה עלול להוביל אף הוא לשגשוג של הפטרייה. לכן אימהות ותינוקות שקיבלו אנטיביוטיקה בלידה הם בסיכון להיחשף אליה. תינוק עלול להידבק בפטרייה במהלך לידה וגינלית ולהדביק את האימא בזמן ההנקה.
תסמינים
אי נוחות בהנקה ורגישות או כאב בפטמות, גירוי, צריבה ודקירות שעלולות להקרין לבית החזה. לרוב הן הפטמה והן העטרה יהיו בצבע ורדרד ולפעמים ייראו חתכים, קשקשים, העור יהיה מבריק ועוד. אצל התינוק, ייתכן שתיראה שכבה לבנה על הלשון, על החניכיים, פנים השפתיים והלחיים. עם זאת ייתכן שהתינוק יהיה ללא תסמינים (או שהשכבה הלבנה על לשונו היא מהחלב). היעדר תסמינים בפה התינוק לא שולל הימצאות של פטרייה על הפטמה. אם אישה סובלת באופן קבוע מקנדידה יש להתייחס לבן זוגה כנשא אפשרי ושההדבקה חלה בעקבות מגע מיני.
פטרייה יכולה לשוב ולחזור פעם אחר פעם עד שכל הנשאים הפוטנציאלים טופלו.
הטיפול
בשונה מאתגרים בריאותיים אחרים שעלולים להופיע אצל האם או התינוק, פטרייה עלולה להימצא אצל שניהם עקב הדבקה הדדית. יש להיוועץ ברופא לקבלת הטיפול.
- אם רק לאם יש תסמינים והתינוק לא נמצא בקבוצת סיכון להידבקות הטיפול יהיה רק בה.
- אם רק לתינוק יש תסמינים מומלץ לטפל בשניהם או רק בתינוק ולהמליץ לאם להיות במעקב
- הטיפול בתינוק כרוך במתן תרופה נוגדת פטרייה דרך הפה אחרי האכלה
- הטיפול באם כרוך במריחת משחה נוגדת פטרייה על הפטמות והאיזור הנגוע אחרי ההנקה.
- אם נצפית על הישבן של התינוק אדמומית שלא עוברת, עור מבריק או אם נראה שכואב לו מומלץ למרוח משחה נוגדת פטרייה.
השיפור אינו מיידי ולא תמיד יבוא לידי ביטוי עם התחלת הטיפול. לפעמים אף תחול החמרה לפני שתתחיל מגמת השיפור, ולעיתים הטיפול אינו יעיל דיו ויהיה צורך להחליפו בהתייעצות עם הרופא.
המלצות נוספות ליישום לצד הטיפול הרפואי:
- להשאיר את הפטמות ב”אוויר” ואם אפשר גם לחשוף אותן לשמש.
- אם נעשה שימוש ברפידות, יש להחליפן כשהן נרטבות
- ללבוש חזיות ותחתונים עשויים 100% כותנה שיהיו עמידים לכביסה בטמפרטורה גבוהה.
- להימנע ככל האפשר משתייה של אלכוהול ואכילה של גבינות, חיטה וסוכרים במיוחד בתקופת הטיפול, משום שפטרייה משגשגת מפחממות
- ליטול פרוביוטיקה עם אבחון הפטרייה ועד שבועיים אחרי שהיא חולפת
- מוצצים ובקבוקים וכל דבר אחר שמגיע במגע עם הפה של התינוק הם מקור נוסף שעלול להוביל להדבקה בפטרייה ולכן מומלץ לעשות סטריליזציה לאחר השימוש בהם.
- מומלץ לא להקפיא חלב שנשאב משד נגוע בפטרייה עד השלמת הטיפול נגד הפטרייה. אם כבר הצטברו מנות מוקפא ואין צורך לזרוק את החלב בתנאי שיתבצע תהליך של פסטור ביתי (חימום החלב עד טמפרטורה של 72 מעלות צלזיוס וצינונו).