מאת: עינת טלמון
ההנקה היא מפתח לפיתוח בר קיימא, כך קובעים הברית העולמית להנקה – World Alliance dor Breastfeeding Action WABA, ארגון הבריאות העולמי (WHO) ויוניצ”ף. גופים אלו בחרו להקדיש את אחת ממהדורות שבוע ההנקה הבינלאומי לקשר שבין הנקה לפיתוח בר קיימא.
עוד לפני שטכנולוגיות מתקדמות איפשרו לערוך מחקרים על הרכבו של חלב האם ועל השפעתה המיטיבה של ההנקה ושל חלב האם על בני האנוש היה ניתן להניח שחומר שעוצב במיליוני שנות אבולוציה מתאים לטבענו הביולוגי ולא הגיוני שיסב נזק למשאבים הסובבים אותנו. מה שהבטיח את הישרדותם של הדורות הקודמים וזמין כדי להבטיח את הישרדותם של היילודים בדורות הבאים (גם בשעות שהסופר פארם סגור) מוכרח להיות בר קיימא. זוהי נקודת המוצא החפה מיהירות שעלינו לאמץ בבואנו להתייחס לחלב אם ולהנקה, עוד לפני ניתוח ההוכחות המצטברות על הנזק שנגרם לסביבה ולאדם (לפחות במדינות העולם השלישי) כתוצאה מהשימוש בתרכובות המזון לתינוקות, שמשמשות כחלופה העיקרית להזנה בחלב אם.
השימוש בתרכובות מזון לתינוקות גורם לסביבה נזק כבד שארגון הבריאות העולמי מעריך את ממדיו באלפי טון של מתכת ונייר ומיליוני פחיות. אולם מאחר שכל שרשרת הייצור של המזון משפיעה על הסביבה, ככל שהמזון תעשייתי או מעובד יותר הוא גורם נזקים לא רק בסופה של השרשרת אלא גם בשלבים שונים בתהליך: גידול הבקר לתעשיית החלב, הובלה במשאיות למפעל, תהליך עיבוד המזון וההובלה למרכולים.
בקרב מגזרים שונים באוכלוסייה יש כיום מגמות לצמצום צריכת המזון מן החי גם ללא מחויבות להגדרה “טבעוני”. ביכולתינו להחליט באופן מושכל על צמצום צריכת מוצרים מן החי, ביניהם מתעשיית החלב, ולמצוא חלופות מגוונות בשפע. הורים לתינוקות עד גיל שישה חודשים שאינם ניזונים מחלב אם הם בבחינת לקוחות שבויים שנאלצים לצרוך את אותו מזון חדגוני, היחיד בשלב זה שניתן להזין בו תינוק שאינו יונק. לא ניתן למצוא לו חלופות או לצמצם את צריכתו ואת הנזק שהוא גורם. רק בגיל שישה חודשים ניתן להתחיל לצמצם את השימוש בתרכובות המזון לתינוקות עם התחלת אכילת מזונות מוצקים. לפי הנחיות משרד הבריאות מגיל שנה אין כלל צורך לצרוך תרכובות מזון לתינוקות (לעומת זאת עדיין מומלץ להמשיך להניק), אלא שבעקבות השקעה נבונה בפרסום של החברות המשווקות, במשקי בית רבים התרכובות לא הולכות לשום מקום אחרי גיל שנה וממשיכות ללוות את הפעוט הגדל, על חשבון מזונות מגוונים ומזינים יותר. ממש כמו תרופה, אבל ללא שום צורך.
על פי הגדרה של הוועדה העולמית לסביבה ופיתוח, פיתוח בר קיימא הוא כזה שעונה על צורכינו בהווה בלי לפגוע ביכולתם של הדורות הבאים לספק את צורכיהם.
בין מטרותיו של פיתוח בר קיימא נמנים מיגור העוני והרעב, השגת ביטחון תזונתי, שיפור איכות המזון, קידום בריאות, רווחה ושוויון בין מדינות ושוויון מגדרי, העצמת נשים, תעסוקה הוגנת, נגישות למים נקיים וזכות להיגיינה, צמיחה כלכלית בת קיימא, צרכנות וייצור בני קיימא, נקיטת פעולה נגד שינויי האקלים, שימור החיים והסביבה על פני האדמה ומתחת לפני הים.
כל אלו עומדים בזיקה ישירה או עקיפה להנקה בהיבטים בעלי השפעה רבה בכל תחומי החיים. ניתן להדגים זאת בתחום שוק העבודה למשל. עבודת אימהות נוגעת ישירות בבריאות, ברווחה, בשוויון מגדרי ובתעסוקה הוגנת. הנקה משפיעה על בריאות התינוק, חוסכת למשק ולמערכת הבריאות ימי אשפוז והיעדרות ממקום עבודה. נוכחות רציפה במקום העבודה תורמת לשקט הנפשי של האם ושל הממונים עליה, מגבירה את האמון באם העובדת ותומכת בשוויון מגדרי ובתעסוקה הוגנת יותר.
לא מפתיע שההנקה קשורה במטרות של פיתוח בר קיימא שהרי היא מגלמת מעצם הווייתה כמה מעקרונות הפיתוח הבר קיימא.
- חלב האם חסכוני לא רק במונחים של שמירה על איכות הסביבה אלא בהרכבו. מסך מרכיביו (יותר ממאתיים) אין ולו אחד מיותר או כזה שכמותו גדולה מהדרוש. כמות הברזל שבו למשל קטנה וזאת משום שהרכבו מדויק להפליא והוא נספג בשלמותו בקיבתו של התינוק. בתרכובות המזון לתינוקות לעומת זאת, כמויות הרכיבים הסינתטיים גדולה מהנדרש לתינוק משום שהם נספגים רק בחלקם.
- חלב אם הוא מזון שמתחדש מדי יום. השד איננו מחסן של חלב “עמיד” אלא “בית חרושת” שמייצר חלב טרי כל העת, זאת בשל עיקרון הפעולה של מנגנון ייצור החלב, התואם להפליא עקרונות של ייצור וצרכנות בת קיימא: ייצור מזון על פי דרישה וצריכה לפי הדרוש ולא יותר. כל עוד התינוק יונק הוא מגרה את מערכת ייצור החלב והגוף מקבל שדר לייצר עוד חלב. כשאין תינוק יונק הגוף מקבל שדר להפחית את כמויות החלב.
- מנגנון ייצור החלב מונע השמנת יתר, אחת המגפות של העולם המערבי, גם בקרב ילדים, שמשפיעה על הרווחה, על המשק ועל מערכת הבריאות. ההנקה חונכת את מנגנון הרעב-שובע של תינוקות, מנגנון שמשתבש לא פעם בתרבות השפע שסובבת אותנו. מרכיבי החלב המדויקים והחסכוניים שמנוצלים עד תום בעיכול הם המותאמים ביותר לקיבת התינוק ומונעים אף הם האכלת יתר והשמנת יתר.
ההנקה אפוא לא רק קשורה בעקרונות של קיימות אלא יכולה ללמד אותנו דבר או שניים עליהם.