חזרה לעבודה או ללימודים לאחר לידת התינוק מלווה בדרך כלל ברגשות מעורבים. יש אימהות שישמחו “לחזור לעצמן” ולחיים שלפני הלידה, לעולם המבוגרים, לתחומי עניין קודמים, בעוד שאימהות אחרות יחושו תסכול על כך שלא מתאפשר להן להישאר עם התינוק זמן ארוך יותר מ-15 השבועות בתשלום הנקובים בחוק בתשלום (שעליהם ניתן להוסיף 12 שבועות ללא תשלום).
אימהות שחוזרות לעבודה או ללימודים לפני שמלאו לתינוקן שישה חודשים יצטרכו לשאוב חלב אם ברצונן להמשיך להזינו בחלב אם בלבד עד גיל שישה חודשים, על פי המלצת משרד הבריאות, ובשילוב עם מזונות מוצקים בהמשך. מעבר להיבט התזונתי-בריאותי האם ששואבת חלב למען תינוקה מרגישה שהיא משאירה לו “משהו ממנה”, מוכר ואהוב.
הכנה טובה לתקופה זו של שאיבה בעבודה תוכל להקל על שילוב השאיבות עם שגרת העבודה של האם ולתרום להמשך הזנת התינוק בחלב אם.
התארגנות לקראת החזרה לעבודה:
מספר שבועות לפני החזרה לעבודה כדאי להתחיל לייצר “סטוק” של חלב ולהקפיאו במקפיא. השאיבות יתבצעו נוסף על ההנקות. בתחילה ייתכן שכמויות החלב לא יהיה גבוהות. עם הזמן כמות החלב הנשאבת תלך ותגבר. הגוף זקוק לזמן מה על מנת להגביר את ייצור החלב ולייצר כמות חלב נוספת על כמות החלב שייצר עד כה שהותאמה לצרכי התינוק.
התנהלות השאיבה – לרוב כדאי לשאוב בשעות שבהן מורגש יותר שפע חלב בשדיים. חלק מהאימהות ירגישו שופעות יותר בבוקר ואחרות דווקא בשעות הערב. בזמנים אלו, אפשר להציע לתינוק לינוק מצד אחד ולאחר מכן (או בו זמנית) לשאוב את הצד השני. לאחר השאיבה אפשר להציע לתינוק לינוק שוב מהצד שהרגע נשאב.
אחסון החלב השאוב – אפשר לאחד את המנות שנשאבות במהלך 24 שעות לשקית אחת ולהקפיא. לאחר כל שאיבה יש לקרר את החלב במקרר. איחוד המנות יתבצע רק לאחר שכל מנות החלב צוננו במקרר. את ההקפאה של שקיות החלב השאוב חשוב לבצע בתוך 24 שעות מהשאיבה ולרשום על השקית את תאריך השאיבה. רצוי להקפיא שקיות חלב שאוב בכמויות שונות. תינוקות בני שלושה חודשים ויותר יונקים כמות של 150-80 מ”ל בכול הנקה. הקפאה של שקיות המכילות כמויות של 80, 100 אבל גם 20, או 50 תאפשר גמישות עם כמויות החלב המוצעות לתינוק ותאפשר הפשרה של “תוספת” ללא בזבוז חלב אם יקר ערך.
התארגנות עם החזרה לעבודה:
בחירת המשאבה – לשאיבה במקום העבודה תהיה בהתאם לאופי סביבת העבודה של האם ולתדירות השאיבות הנדרשת. אימהות שעומד לרשותן חדר פרטי יוכלו להיעזר במשאבה נייחת שניתן להשאירה בעבודה. לעומתן, אימהות המבלות בנסיעה שעות רבות במהלך היום יוכלו לבחור במשאבה המאפשרת להתחבר למצת ולשאוב ברכב. משאבה שלא מרעישה בזמן השאיבה תאפשר לשוחח בטלפון ואולי להמשיך לעבוד בזמן השאיבה. אם נדרשת הפסקה בעבודה לצורך השאיבה משאבה שבה אפשר לשאוב בו זמנית משני השדיים תהיה יעילה יותר ותאפשר חיסכון זמן משמעותי.
התנהלות השאיבה – מספר השאיבות הנדרשות בעבודה יהיה תלוי בכמות החלב לה זקוק התינוק, בהתאם לגילו (האם הוא כבר אוכל גם מזונות מוצקים) ומספר השעות שהאם והתינוק שוהים בנפרד, וכן בכמות החלב שהיא מצליחה לשאוב בכל פעם. רצוי לשאוב כמות חלב הגבוהה בעשרים אחוז בערך מכמות החלב הניתנת לתינוק כדי ליצור רזרבה למקרה הצורך אם התינוק דורש יותר.
אחסון החלב – את החלב הנשאב בעבודה אפשר לשמור במקרר במקום העבודה או בצידנית עם קרחונים עד להגעה הביתה. בבית אפשר לשמור במקרר את החלב המיועד ליום שלמחרת או במקפיא לשימוש מאוחר יותר.
ייתכן שהתינוק ירצה לינוק יותר בשעות שלאחר החזרה מהעבודה ובמהלך הלילה כביטוי לגעגועים שלו לאמו שנעדרה במשך היום. מדובר במצב תקין ונורמלי והוא יסייע לאם להמשיך ולייצר שפע חלב למרות הפרידה מתינוקה. במקרים שבהם האם לא מצליחה לשאוב את כמויות החלב הנדרשות, מומלץ לקבוע פגישה עם יועצת הנקה עוד לפני החזרה לעבודה כדי לבחון דרכים להגביר את כמויות החלב כך שיתאימו לצורכי התינוק.