לידת התינוק היא המשכו של תהליך היכרות שמתחיל עוד בזמן ההיריון ונמשך עוד חודשים רבים אחרי הלידה. הכרת צרכיו של התינוק, דפוסי הנקה תקינים והתנהגות אופיינית לתינוק בשבועות הראשונים לחייו, מסייעת ברכישת ביטחון בהתנהלות איתו, ומאפשרת לזהות מצבים שדורשים התערבות מקצועית.
אחד האתגרים העיקריים, אם לא העיקרי שבהם, שמלווים אמהות צעירות בתחילת דרכן בהנקה, הוא אי הוודאות לגבי כמויות החלב שלהן או לגבי הכמויות שהתינוק שלהן אוכל. השימוש הרווח סביבנו בבקבוקים שעליהם משורטטים קווים שמציינים כמויות, הטביע בנו את המחשבה כי הכמויות שהתינוק אוכל חייבות להיות מדידות. אלא שאין הכרח למדוד כמויות חלב שיונקים תינוקות בריאים שנולדו במועד ובמשקל תקין.
התנהלות נכונה של ההנקה:
- מתקיימות לפחות שמונה הנקות ביממה (24 שעות) וייתכן שהתינוק יבקש לינוק אף יותר- הניקי לפי דרישת תינוקך ולא לפי השעון, גם אם הוא מבקש לינוק שוב זמן קצר אחרי ההנקה האחרונה. אם התינוק ישן יותר מפעם אחת ביממה שינה ארוכה של יותר משלוש-ארבע שעות, רצוי להעירו כדי שאכן יתקיימו שמונה הנקות ביממה לפחות. כמה שבועות לאחר הלידה, כאשר ההנקה מבוססת ונצפית עלייה תקינה וסדירה במשקל, אפשר להפסיק להעיר את התינוק להנקות ורק להמשיך ולעקוב אחר העלייה התקינה משקל
- זיהוי סימנים למעבר חלב מהשד לתינוק:
מציצות ותנועות סנטר – בדפוס יניקה תקין, המציצות הראשונות ותנועות הסנטר עם התחברות התינוק לשד יהיו מהירות ושטחיות, וכמות החלב שיקבל תהיה קטנה. תפקידן של מציצות אלו לגרות את הפטמות ולגרום לרפלקס שחרור החלב. כאשר מתחילה פעולתו של רפלקס שחרור החלב, כמות גדולה יותר של חלב זורמת מהשד, והיניקות ישתנו. תנועות הסנטר יהיו עמוקות וממושכות יותר. אלו הן יניקות פעילות של תינוק שמגלה עניין בהנקה ויונק במרץ. לאחר כמה דקות, וככל שתימשך ההנקה, התינוק ישתהה יותר ויותר בין היניקות, עד שלרוב, בסופו של דבר, יירדם וישמוט את הפטמה.
לעומת זאת, אם התינוק נרדם מהר כבר בתחילת ההנקה או מתעצבן, מתנתק פעם אחר פעם מהשד או בוכה על השד, מתעורר החשד שהוא לא מקבל די חלב בהנקה.
בליעות אינן נחשבות לסימן מובהק של מעבר חלב – לעתים אפשר לשמוע את התינוק בולע בזמן היניקה, ואולם יש תינוקות המשמיעים קולות בליעה מרשימים בזמן ההנקה, ואף על פי כן לא מקבלים די חלב.
סימנים שההנקה מתנהלת כשורה:
- מעקב חיתולים – אחד המדדים הטובים ביותר לכך שהתינוק היונק מקבל מספיק חלב הן היציאות שלו. החל ביממה הרביעית ובמשך השבועות הראשונים נצפה לארבעה חיתולים לפחות עם צואה בצבע צהבהב, וחמישה חיתולים לפחות עם שתן. תדירות היציאות יכולה לרדת לאחר מספר שבועות.
- התינוק נצמד היטב לשד ואין כאבים, פצעים או גודש.
- התינוק בדרך כלל יירדם על השד אחרי היניקה, או יהיה רגוע בין הארוחות.
- התינוק חוזר למשקל הלידה כשבוע – עשרה ימים אחרי הלידה בממוצע, ועד שבועיים לאחריה לכל היותר. הוא עולה במשקל בעקביות 40-20 גרם ביום, אם כי ייתכנו שבועות שבהם יעלה יותר במשקל ושבועות שיעלה פחות. החל בחודש השלישי קצב העלייה במשקל מתמתן ואינו עקבי.
- תחושתה של האם שהשד שהיה מלא לפני ההנקה, מתרכך אחריה. חלק מהאימהות יבחינו או ירגישו שכשהן מניקות מאחד השדיים גם מהשד השני מטפטף חלב.