אימהות מניקות תוהות פעמים רבות על כמויות החלב שתינוקן אוכל בזמן ההנקה. אופי ההנקות ותדירותן אינו קבוע וייתכנו הנקות ממושכות או קצרות. התינוק היונק מווסת בעצמו את כמויות החלב שהוא אוכל ולכן כמויות החלב בכל הנקה אינן בהכרח קבועות וממילא לא ניתן למדוד אותן. עם זאת, לאימהות מניקות יש שלל סימנים שעוזרים להן לדעת שההנקה מספקת את צרכיו התזונתיים של התינוק: כמות החיתולים בעיקר בחודש הראשון לחיי התינוק, שד שמתרכך אחרי הנקה, תינוק שיונק היטב ונינוח על השד ומספרי הקסם במשקל של טיפת חלב כשהם מציינים עלייה משביעת רצון במשקל. נוסף על כך הנקה אינה רק מזון והיא עונה על הצורך במגע, מציצה, חום, הגנה ועוד, שאינם נמדדים במספרים.
אימהות שנאלצות בשלב כזה או אחר להיפרד מתינוקן ורוצות להמשיך להניק או לספק לתינוקן חלב אם יזינו את תינוקן בחלב שאוב. הצורך עולה מסיבות שונות בעיקר בשל חזרה לעבודה בשלב שעדיין רוב מזונו של התינוק מבוסס על חלב אם.
מגיל שבוע בקירוב ועד גיל שישה שבועות הכמויות שיש להכין למנה בבקבוק יחושבו לפי הנוסחה הבאה: 160 מ”ל לכול ק”ג ממשקל התינוק. התוצאה המתקבלת מחישוב זה היא כמות החלב שדרושה לתינוק במהלך יממה. כדי להכין מנה בבקבוק נחלק את הכמות היומית בשמונה, כמספר ההאכלות שנהוג להאכיל ביממה. עם זאת, אימהות רבות נוכחות כמובן שכאשר תינוקות יונקים לפי דרישה הם יונקים פעמים רבות יותר, לכן לתינוקות הזקוקים להאכלות תכופות יותר, ניתן להאכיל בבקבוק גם במנות קטנות יותר בתדירות גבוהה יותר.
כמויות החלב שמייצרת אם לתינוק שנולד במועד מתייצבות על ייצור יומי של 1200-800 מ”ל בסביבות גיל חודש וחצי. למעשה, החל בגיל זה ועד שהתינוק מתחיל לבסס ארוחות של מזונות מוצקים, כמויות החלב נשארות קבועות ולפיכך, כמויות החלב שנדרשות להאכלת התינוק נעות בין 150-80 מ”ל למנה. מדובר בטווח ויש תינוקות שיאכלו פחות או יותר מכמות זו. רצוי להצטייד מבעוד מועד במשאבה מתאימה. ולבדוק כמה פעמים ביום יש צורך לשאוב כדי להכין לתינוק את הכמות היומית הדרושה. לשם כך יש להביא בחשבון גורמים כמו: גיל התינוק, האם החל ארוחות מוצקים, כמה שעות ישהה במסגרת בנפרד מהאם, אילו תנאים יש לאם לשאיבה במקום העבודה ועוד
ההנחיות לתדירות השאיבות משתנות מאם לאם מכיוון שהן תלויות בין היתר בכושר אחסון החלב שלהן בשד, ביעילות המשאבה ועוד. כפי שלכל צמד של אם ותינוק תדירות ההנקות שמתאימה לו, כך גם לכל אם תדירות השאיבה הנחוצה לה כדי לשאוב חלב בכמות מספקת וכן כדי לשמור על כמויות החלב. שאיבה בתדירות לא מספקת תגרום לירידת בכמויות חלב. לדוגמא, בטווח זמן של תשע שעות, יש אימהות שישאבו ארבע פעמים כדי להכין שלוש מנות של חלב שאוב לתינוקן בעוד שאחרות ישאבו פעמיים בלבד כדי לאגור את אותה הכמות הנדרשת לתינוק. ללא קשר לתדירות השאיבות מומלץ לשאוב מעט יותר מהכמות הנדרשת לתינוק כדי שתמיד יהיו קצת “רזרבות”. אם את מתנהלת לפי שגרת השאיבות שלך ונוכחת שבימים מסוימים אינך מצליחה לשאוב את הכמויות הנדרשות, עלייך להגביר את תדירות השאיבות.
אחד האתגרים שאיתן מתמודדות אימהות שתינוקותיהן שוהים במסגרות שונות הוא טענה של הגורמים המטפלים על כמות חלב לא מספקת, או שהתינוק סיים את הבקבוק תוך כמה דקות והוא נשאר רעב. מכיוון שכמויות החלב שהתינוק אוכל במהלך היום מחושבות וקבועות פחות או יותר, פעמים רבות האתגר האמיתי נעוץ לא בכמויות החלב אלא בצורת ההאכלה בבקבוק של הצוות המטפל שמעונין לפעמים לסיים את האכלת התינוקות מהר ככל האפשר. האכלה מהירה מדי ובכמויות גבוהות מהנחוץ גורמת לתינוקות לשקוע בשינה, והדבר מקל כמובן על הצוות המטפל. אלא שהאכלת יתר עלולה לשבש את מנגנון הרעב-שובע שנקבע במוח ואחד ממרכיביו הוא הורמון בשם לפטין, וכן לשבש את ההנקה מכיוון שהתינוק עלול לפתח העדפה ברורה לזרם החלב מהבקבוק ולסרב לינוק. משום כך חשוב לנסות לדון עם הצוות המטפל על האפשרות של האכלה תומכת הנקה
בהאכלה כזו:
- התינוק יקבל את הכמות שמתאימה לצרכיו ולא יותר והסיכוי להאכלת יתר, מגורמי הסיכון להשמנת ילדים, פוחת.
- התינוק אוכל מהבקבוק בקצב הדומה ביותר ליניקה ולכן הסיכוי לפיתוח העדפת בקבוקים פוחת והסיכוי לשמירה על ההנקה בשאר שעות היום והלילה עולה
- ההאכלה הקצובה איטית יותר ולכן לוקח לתינוק בדיוק הזמן הדרוש לחוש את תחושת השובע
- האכלה איטית היא האכלה תוך מתן כבוד ותשומת לב לתינוק
בדומה לקיבה של אדם בוגר, קיבת התינוק אלסטית ומסוגלת להתרחב כדי לקלוט כמויות מזון גדלות. די בכמה ימים של האכלה בבקבוק בצורה שאינה תומכת הנקה כדי לגרום לצורך להגדיל את כמויות החלב בבקבוק גם בארוחות הבאות. ממחקרים עולה שצורת ההאכלה היא גורם סיכון משמעותי אף יותר מתוכן הבקבוק להשמנת יתר ולכן יש חשיבות להקפדה על האכלה תומכת הנקה בכל האכלה בבקבוק.
יש תינוקות שכלל לא יסכימו לאכול מבקבוק ללא קשר לכמות החלב שבו. עד כמה שקשה לתפוס זאת אפשר גם בלי בקבוק. תינוק בן חודשים ספורים יכול לקבל את מנת החלב השאוב בכוס “פטנט” ובהמשך בכוס רגילה. לפעמים שימוש בכוס הוא הפתרון לתינוקות שמוחים על “הרעת התנאים” בהנקה ולא מתלהבים מהבקבוק. כך או כך תינוקות רבים שמסרבים לאכול חלב אם שאוב בתקופה הראשונה מתרצים בסופו של דבר. אולם יש תינוקות שיסרבו לאכול את החלב בנפרד מאימותיהם ויעדיפו לחכות להן עד שובן מעבודה או לימודים. רצף שעות ללא הנקה אינו מדאיג שהרי הוא מתרחש לפעמים גם בלילה (לשמחת כולם). כדאי לוודא שתינוקות אלו ישלימו את החסר בשעות אחר הצהריים, בערב ובהנקות לילה, ומומלץ לעקוב שהעלייה במשקלם של תינוקות אלו תקין.
מנות חלב שאוב שנשמרות בהקפאה אפשר לשמור בשקיות במנות של 100 מל’ וגם במנות קטנות יותר של 60-40 מל’ כדי להרכיב לתינוק את הארוחה או להכין תוספת במקרה הצורך מכמה מנות ולמנוע בכי על חלב שנשפך.